Από φέτος ΟΛΑ άλλαξαν στα Πανεπιστήμια της φιλόξενης γειτονικής χώρας. 

Συγκεκριμένα:

  1. Μειώθηκε σε μεγάλο βαθμό ο αριθμός των εισακτέων πρωτοετών φοιτητών κατά 40%.
  2. Μπήκαν σοβαρές εξετάσεις εισαγωγής σε ΒΙΟΛΟΓΙΑ – ΧΗΜΕΙΑ – ΑΓΓΛΙΚΑ στην Ιατρικής – Οδοντιατρική – Φαρμακευτική Σχολή της Σόφιας.

Σαν αποτέλεσμα είχε η εξέλιξη αυτή να μείνουν εκτός Πανεπιστημίου τουλάχιστον 180 υποψήφιοι.

3. Ο κάθε υποψήφιος του Ιατρικού Πανεπιστημίου Σόφιας είχε δικαίωμα να εξεταστεί ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια που οι δυνατότητες ήταν απεριόριστες. 

4. ΚΑΝΕΝΑΣ υποψήφιος φοιτητής χωρίς ΒΙΟΛΟΓΙΑ ή ΧΗΜΕΙΑ στο Απολυτήριο δεν έγινε δεκτός στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Σόφιας σε αντίθεση πάλι με ότι γινόταν τις προηγούμενες χρονιές. 

5. Η Ιατρική Σχολή του St. Kliment της Σόφιας απαίτησε οπωσδήποτε συμμετοχή στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Και αυτό περιόρισε τον αριθμό των εισακτέων σε 50 φοιτητές. 

6. Σε όλες τις Πανεπιστημιακές Σχολές όλης της χώρας κατά τις εισαγωγικές εξετάσεις αν σε ένα μάθημα ο βαθμός ήταν κάτω από την βάση ο υποψήφιος αποκλειόταν αυτόματα. 

7. Περιορίστηκαν στο ελάχιστο οι περίεργες καταστάσεις, επιρροές ή εξωθεσμικές παρεμβάσεις για την εισαγωγή των πρωτοετών. Είναι βέβαιο ότι την επόμενη χρονιά θα εξαφανισθούν τελείως αφού αυτή είναι η απόλυτη και τελεσίδικη βούληση του Υπουργείου Παιδείας αλλά και των Αρχών των Πανεπιστημίων. 

8. Η ζήτηση θέσης από διεθνείς φοιτητές γίνεται ασφυκτικά πιεστική για τα Βουλγαρικά Πανεπιστήμια. Πλέον πλειοψηφία των υποψηφίων δεν είναι οι Έλληνες φοιτητές αλλά Βρετανοί και Ιταλοί. Επίσης παρατηρείται προσέλευση μεγάλου αριθμού Πορτογάλων, Ισπανών, Ιρανών, Ιαπώνων και άλλων. 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ :

  1. Στα Βουλγαρικά Πανεπιστήμια δεν εισάγεται πλέον όποιος θέλει. Αυτό τελείωσε.
  2. Χρειάζεται σοβαρή στοχευμένη προετοιμασία στην ύλη των εξετάσεων αλλά και στον τρόπο και το στυλ των εισαγωγικών τεστ. Δεν υπάρχει πλέον τρόπος αλλά κόπος! 
  3. Για το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Σόφιας μεγάλη σημασία έχει το τεστ κατανόησης επιστημονικού κειμένου στην Αγγλική γλώσσα.
  4. Πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να είναι πολύ προσεκτικοί στους περίεργους που υπόσχονται σίγουρη εισαγωγή, γνωριμίες που θα βοηθήσουν και άλλα τέτοια τα οποία οριστικά ανήκουν στο παρελθόν.
  5. Είναι βέβαιο ότι με την νέα κατάσταση όπως διαμορφώνεται εισάγονται πλέον ΜΟΝΟ όσοι έχουν την δυνατότητα να σπουδάσουν. Επίσης δίνεται ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ αξία στα πτυχία των Βουλγαρικών Πανεπιστημίων. Αυτή η νέα σχέση σπουδών και φοιτητών θα δώσει σε όσους το αξίζουν την σοβαρή αναγνώριση των σπουδών τους στην φιλόξενη Βουλγαρία.