Για όσους ενδιαφέρονται να κάνουν σπουδές στην φιλόξενη γειτονική χώρα της Βουλγαρίας απαντάμε σε μερικά επίκαιρα ερωτήματα:

  1. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΩ ΜΟΝΟΣ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ Ή ΣΧΟΛΉ?       

ΒΕΒΑΙΩΣ!! Κανείς δεν υποχρεώνει κανέναν να πάει για σπουδές μέσα από ένα γραφείο, ατζέντη ή Σχολή. Εξάλλου τα Βουλγαρικά Πανεπιστήμια ΡΗΤΑ αναφέρουν ότι ΚΑΝΕΝΑΣ δεν τα εκπροσωπεί επισήμως.

ΟΜΩΣ

Ειδικά φέτος για να γίνει σωστά η κατάθεση των δικαιολογητικών (Υπουργείο Παιδείας – Πανεπιστήμιο – πληρωμή παραβόλων) θα πρέπει μέσα στο καλοκαίρι να κάνει κάποιος τουλάχιστον 3 ή 4 ταξίδια στην Σόφια. Επίσης όσοι τολμήσουν θα πρέπει να βρουν βοήθεια επιτόπου από δίγλωσσους ανθρώπους προς συνεννόηση και γράψιμο στην τοπική γλώσσα όλων των απαραίτητων ντοκουμέντων. 

2. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ Ή ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ?

Όσες Σχολές κάνουν μαθήματα προετοιμασίας απαντούν πως το φροντιστήριο είναι απαραίτητο. 

Όσοι ατζέντηδες δεν είναι σχολεία αλλά απλά πάροχοι υπηρεσιών απαντούν όχι. 

Η αλήθεια είναι ότι ούτως ή άλλως το μάθημα, η μεθόδευση ενός τεστ αλλά και η ιδιομορφία των τεστ Αγγλικής γλώσσας καθιστούν το φροντιστηριακό μάθημα ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ. Η υψηλή τυχόν βαθμολογία του Λυκείου είναι μεν ενδεικτική της δυνατότητας ενός υποψηφίου όμως δεν του εξασφαλίζει σίγουρη επιτυχία.

3. ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ. ΒΟΗΘΑΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΟΣΟΥΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ?

Αρμόδιοι να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα είναι ΜΟΝΟ όσοι πήραν αυτά τα φροντιστηριακά μαθήματα τα προηγούμενα έτη. Αυτοί πρέπει να ερωτηθούν και κανείς άλλος. 

4. ΜΕΝΟΥΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΜΕΤΑ ΤΑ ΤΕΣΤ Ή ΠΕΡΝΑΝΕ ΟΛΟΙ?

Δυστυχώς εδώ και τρία χρόνια με το νέο σύστημα εξετάσεων ΜΕΝΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ οι μισοί από όσους δίνουν τεστ εισόδου.

Τον Σεπτέμβριο του 2017 έμειναν εκτός Σχολών 140 ελληνόπουλα. Τον Σεπτέμβριο του 2018 έμειναν εκτός Σχολών ή πήγαν από Ιατρική στην Φαρμακευτική ή οδοντιατρική 70 ελληνόπουλα. 

5. ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΝΟΜΙΜΟΙ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΙ?

ΟΧΙ. Ένας αριθμός από τους 40 περίπου που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δεν έχουν έδρα, δεν είναι δηλωμένοι πουθενά και δυστυχώς κινούνται στο όριο της νομιμότητας.

6. ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΑΜΟΙΒΕΣ ΟΣΩΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ?

Διότι διαφέρουν κατά πολύ οι προσφερόμενες υπηρεσίες. 

Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι τα μη ελάχιστα έξοδα για την συμμετοχή υποψήφιου στις εξετάσεις χωρίς μαθήματα πλησιάζουν τα 1000€ (παράβολα, επικυρώσεις).

Όλα τα ανωτέρω είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ  αληθή και καλά θα είναι να τα έχουν υπόψιν τους ΟΛΟΙ οι ενδιαφερόμενοι.

Μ. Χ. ΜΠΑΝΙΩΡΑΣ

Μαθηματικός

Διευθυντής Σπουδών