Η επιλογή Πανεπιστημίου για σπουδές έχει πολλές παραμέτρους και ιδιαιτερότητες. Μια από τις πολλές είναι η Νομική υπόσταση του Ιδρύματος.
ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΕΤΑΙ ΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
1.Τα κρατικά Πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο είναι επίσημοι φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που εκπαιδεύουν τους μελλοντικούς ντόπιους επιστήμονες μιας χώρας. Ποτέ δεν θα χρεωκοπήσουν, ποτέ δεν θα κλείσουν, ποτέ δεν θα αλλάξουν έδρα.
2. Αντίθετα ένα Ιδιωτικό Πανεπιστημιακό Ίδρυμα εξαρτώμενο από το κέρδος αλλά και από τις διαθέσεις των ιδιοκτητών είναι απολύτως ελεύθερο να πωληθεί, να αλλάξει ιδιοκτήτη, να αλλάξει χώρα και έδρα.
3. Τα Κρατικά Πανεπιστήμια Ιδρύματα δεν εξαρτούν την ποιότητα των σπουδών και την αύξηση των διδάκτρων από τον οικονομικό παράγοντα. Καλύπτονται ΑΠΟΛΥΤΩΣ οικονομικά από τον ιδιοκτήτη τους που είναι το Κράτος.
4. Αντίθετα, τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια έχουν ΑΜΕΣΗ εξάρτηση από τον κύκλο εργασιών αφού κύριος μοχλός λειτουργίας τους είναι τα έσοδα. Η χρεωκοπία ή η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών συνδέεται απολύτως με τα οικονομικά έσοδα. Κάλυψη χρεωκοπίας δεν τους παρέχει κανένας.
5. Τα Πτυχία που απονέμονται έχουν την εγκυρότητα της εκάστοτε κρατικής Αρχής. Έτσι διασφαλίζεται και η ποιότητα γνώσεων αλλά και η διακρατική τους αξία. Άλλη αξία έχει Πτυχίο παρεχόμενο από Κρατική Αρχή και άλλη αξία ένα πτυχίο που απονέμει μια πρώην Σχολή Μαγείρων που σε μια νύχτα μετεξελίχθηκε σε Πανεπιστήμιο για λόγους καθαρής κερδοσκοπίας. Όλα τα ανωτέρω δεν έχουν σχέση μόνο με το νέο νομοσχέδιο περί ΜΗ κρατικών ΜΗ κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων . Έχουν να κάνουν και με την έως τώρα επιλογή ανάμεσα σε Κρατικά Ιδρύματα και τα ελάχιστα Ιδιωτικά λεγόμενα Πανεπιστήμια που λειτουργούν κερδοσκοπικά σε περιφερειακές χώρες.