Το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Σόφιας έχει οριστεί για ένατη συνεχή χρονιά ως συμμετέχον στην κατάταξη των καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο στις βάσεις δεδομένων της Πανεπιστημιακής κατάταξης με ακαδημαϊκή απόδοση (URAP) και το 2018 ανέβηκε κατά 213 θέσεις!!

Σύμφωνα με το στόχο, κάθε χρόνο το URAP προετοιμάζει την παγκόσμια κατάταξη των καλύτερων πανεπιστημίων και την εκδίδει το επόμενο έτος. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μόνο τέσσερα πανεπιστήμια της Βουλγαρίας έχουν καταταγεί σε αυτή την αριστοκρατική κατάταξη κατά την προαναφερθείσα περίοδο: το Πανεπιστήμιο της Σόφιας (SU), το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Σόφιας (MU-Sofia), το Πανεπιστήμιο Χημικών Τεχνολογιών και Μεταλλουργίας και το Πανεπιστήμιο του Plovdiv.

Το 2018/2019 τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε το URAP δείχνουν ότι το MU-Sofia βρίσκεται στη δεύτερη θέση όλων των πανεπιστημίων της Βουλγαρίας, καθώς και σε 1071 θέσεις στον κόσμο από τα 4000 πανεπιστήμια που αναλύθηκαν, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 10% των άνω των 40.000 εγγεγραμμένων από όλον τον κόσμο. Αυτό το αποτέλεσμα του πανεπιστημίου είναι 213 θέσεις καλύτερα από τα στοιχεία του περασμένου έτους (2017-2018). Σε σύγκριση, τα άλλα δύο πανεπιστήμια που κατατάσσονται στη Βουλγαρία είναι το Πανεπιστήμιο της Σόφιας, St.Kliment – σε θέση 988, και το Πανεπιστήμιο Χημικής Τεχνολογίας και Μεταλλουργίας στη θέση του 1984. Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ κατατάσσεται στην πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη, ακολουθούμενη από το Τορόντο και την Οξφόρδη.

Μια άλλη κατάταξη, η έκθεση US News & World, χρησιμοποιεί δεδομένα Clarivate Analytics In Cites. Τα αποτελέσματα για το 2018/2019 σε αυτή την κατάταξη δείχνουν ότι 13 κριτήρια κατάταξης καλύπτονται από μόνο 1250 πανεπιστήμια από 61 χώρες του κόσμου. Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ είναι στην  πρώτη θέση, ακολουθούμενο από το MIT και το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τα δύο κορυφαία πανεπιστήμια της Βουλγαρίας βρίσκονται σε αυτή την κατάταξη: το Πανεπιστήμιο της Σόφιας, St.Kliment, σε 723 θέσεις και το MU-Sofia στη θέση 1035. Μόνο 499 πανεπιστήμια περιλαμβάνονται στις ευρωπαϊκές βαθμολογίες και στην ομάδα των καλύτερων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων – το πανεπιστήμιο της Σόφιας, St.Kliment,  βρίσκεται σε θέση 310, ενώ το Ιατρικό Πανεπιστήμιο – Σόφια βρίσκεται στο 416.

Όλες οι πληροφορίες αυτές συμπληρώνονται τέλεια από τις αξιολογήσεις των πανεπιστημίων της Βουλγαρίας που διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας. Από το 2011 το MU-Sofia είναι ο ηγέτης και στους πέντε επαγγελματικούς τομείς της Ιατρικής που εκπαιδεύει τους φοιτητές: Ιατρική, Οδοντιατρική, Φαρμακευτική, Την υγειονομική περίθαλψη και τη δημόσια υγεία.